Kara Mürver

12-09-2023 11:54
Kara Mürver

Kara Mürver Nedir?

Sambucus latince adı ile bilinen kara mürver, Adoxaceae familyasına ait çiçekli bitki cinsidir. Bu familyaya ait çeşitli türlere yaygın olarak mürver veya mürver meyvesi denir. Bu bitki son yıllarda c vitamini ve multivitamin gibi takviyelere sıkça eklenmektedir. Yurt dışında daha çok Elderberry adı ile bilinse de ülkemizde sambucus nigra olarak da tanınır.

Kara mürver çiçeği yaprakları 5-9 yaprakçıktan (nadiren 3 veya 11) meydana gelir. Her yaprak 5–30 cm uzunluğundadır ve tırtıklı kenar boşluklarına sahiptir. Kara mürver bitkisi, ilkbaharın sonlarında küçük beyaz veya krem rengi çiçeklerden oluşan büyük kümeler halinde çiçek açar. Bu çiçekler daha sonra küçük siyah, mavi-siyah veya kırmızı meyveler (nadiren sarı veya beyaz) halinde tomurcuklanırlar.

Günümüz halk hekimliğinde mürver, dünyanın en şifalı bitkilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Mürverin meyveleri ve çiçekleri, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek antioksidanlar ve vitaminlerle doludur. Enflamasyonu yatıştırmaya, stresi azaltmaya ve kalbinizi korumaya da yardımcı olabilirler.

Kara Mürver Faydaları Nelerdir?

Karamürver faydaları içeriğinde bulunan antioksidanlar ve C vitamini gibi önemli besinlerden gelmektedir. C vitamini bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve enerji metabolizması başta olmak üzere birçok açıdan fayda sağlayabilir. Karamürver ekstresi ürünlerine genellikle C vitamini içeriğini destekleyecek çinko gibi mineraller eklenmektedir.

Karamürver antioksidan etkileri sayesinde vücuttaki oksidatif stresi azaltıp buna bağlı gelişebilecek hastalık riskini azaltabilir. Bazı çalışmalar karamürver antioksidanlarının berry ailesindeki diğer meyvelere göre en etkili olanı olduğunu göstermektedir.

Mürverin sağlık yararlarının çoğu antosiyanine bağlanabilir. Bir antioksidan olarak antosiyanin, vücudu DNA seviyesinde hücrelere zarar veren serbest radikallerden temizleyerek çalışır.1 Aynı zamanda bazı yaygın enfeksiyonların şiddetini önleyebilecek veya azaltabilecek antiviral özelliklere sahiptir.

Mürver ayrıca anti-enflamatuar etkiler gösterir, vücudun bağışıklık tepkisini hafifleterek şişliği ve ağrıyı azaltır.

Ayrıca harika bir lif kaynağıdır. 100 gr kara mürverde 7 gr lif bulunmaktadır. Bu sayede sindirim sistemi için de önemli bir yiyecektir.

Kara Mürver Nasıl Tüketilir?

Karamürver şurubu, kara mürver meyvesinden üretilir. Karamürver, antioksidanlar, lifler ve c vitamini gibi birçok besin içerir, düşük kalorilidir. 100 gram taze kara mürver 73 kalori, 18.4 gram karbonhidrat ve her biri 1 gramdan az yağ ve protein içerir.

Mürver suyu şurubu, her ikisi de bir virüsün neden olduğu soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmek için yüzyıllardır bir ev ilacı olarak kullanılmıştır. Şurubun, ilk semptomlardan sonra 48 saat içinde alındığında enfeksiyonun şiddetini ve süresini azalttığına inanılmaktadır. Küçük çalışmalardan elde edilen bazı ön kanıtlar bu iddiayı desteklemektedir.

Karamürver çiçeği, tarih boyunca en çok kullanılan ve antik çağlarda da şifalı olduğuna inanılan bitkilerden biridir. Geleneksel olarak, Yerli Amerikalılar mürver ekstresini tedavi amaçlı olarak sık sık kullanmışlardır. Eski Mısırlılar ise genellikle kozmetik amaçlar için kara mürver bitkisini sıkça kullanmışlardır. Halen Avrupa'nın birçok yerinde insanlar kişisel kullanımları için bu meyveyi toplamakta ve tüketmektedir.

Ayrıca bu bitki, kara mürver kurusu olarak yenilebilir, kara mürver çayı olarak içilebilir ya da kara mürver özütü ile yapılmış ürünler kullanılarak tüketilebilir. Ancak bitkinin çiğ meyveleri, kabuğu ve yaprakları zehirli olabildiğinden hangi dozda tüketilmesi gerektiği bilinmeli ve pişirilerek tüketilmelidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.